Påve Franciskus värnar om utsatta människor och vill minska investeringar i vapenindustrin. Arkivbild.

Vatikanen: Sluta investera i vapenindustrin

VatikanenTT-Reuters

Vatikanen uppmanar katoliker att sälja innehav och sluta investera i vapenindustrin och i bolag som arbetar med fossila bränslen. Vatikanen kräver också en ökad granskning av till exempel gruvindustrin för att se om investeringar har skadlig påverkan på miljön. Följare uppmanas även att undvika att stödja verksamhet knuten till abort.

Uppmaningarna görs i en 225 sidor lång manual för katolska kyrkoledare och verksamma inom kyrkan. Den publicerades på torsdagen fem år efter påve Franciskus historiskt viktiga markering, kallad Laudato Sí, om vikten att skydda natur, liv och försvarslösa människor.

Manualen föreslår praktiska åtgärder för att nå målen, och uppmanar finanssektorn att ”söka positiva förändringar”. Skriften är kallad ”Resande mot vård av vårt gemensamma hem” och pekar på särskilda problemområden såsom mänskliga rättigheter, barnarbete och miljöskydd, skriver Reuters.

För en månad sedan samlades ett 40-tal trosorganisationer, varav hälften katolska, i en åsiktsförklaring om att sälja andelar i fossila bränslebolag.

About Sten

Check Also

Så ska de svarta körskolorna stoppas

BrottTT Dåliga bilförare, minskad säkerhet i trafiken och snedvriden konkurrens för de som sköter sig …