Home / Utrikes / Asien / Virushot får talibaner att tänka om
Aktivister delar ut informationsblad om coronaviruset till människor i Afghanistans huvudstad Kabul.

Virushot får talibaner att tänka om

AfghanistanTT-Reuters

I skuggan av coronaviruspandemin lovar Afghanistans ärkekonservativa talibanrörelse att samarbeta med internationella hälsoarbetare – en grupp som tidigare varit utsatt i landet.

”Islamiska emiratet (talibanernas eget namn på sin rörelse) försäkrar via sin hälsokommission alla internationella hälsoorganisationer och WHO att man står redo att samarbeta och samordna insatser med dem i kampben mot coronaviruset”, twittrar talibanernas talesman Suhail Shaheen,

Under delar av fjolåret förbjöd talibanerna WHO och Röda Korset att verka i de delar av Afghanistan som rörelsen kontrollerar, främst på grund av misstankar mot poliovaccinationskampanjer. Det var med en vaccinationskampanj som täckmantel som USA 2011 lyckades ta reda var i grannlandet Pakistan som terrorledaren Usama bin Ladin gömde sig och döda honom.

I en rapport i december noterade WHO att 51 hälsoarbetare, patienter och annan personal dödats och 142 skadats i regionen. Centralregeringen i Kabul skyller attackerna på talibanerna, men rörelsen har inte tagit på sig ansvaret.

I nuläget har 22 fall av coronavirus konstaterats i det krigshärjade och fattiga Afghanistan. Myndigheterna fruktar att antalet kommer att öka snabbt, i synnerhet i de delar av landet som gränsar till det hårt virusdrabbade Iran.

About Sten

Check Also

Paristjuvar stal lyxväskor för åtta miljoner

FrankrikeTT-AFP Beväpnade rånare tog sig under torsdagen in i en lägenhet tillhörande en nigeriansk affärsman …