Poliser på vakt vid en vägspärr vid Son Loi utanför Vietnams huvudstad Hanoi under torsdagen. Området är försatt i karantän sedan sex fall av coronaviruset covid-19 upptäckts där.

Virusutbrott i Vietnam – tusentals i karantän

VietnamTT-AFP

Flera byar i Vietnam – med totalt omkring 10 000 invånare – har försatts i karantän, sedan sex personer smittats av coronaviruset där.

Son Loi, beläget omkring fyra mil utanför huvudstaden Hanoi, kommer att hållas isolerat under 20 dagar, uppger landets hälsodepartement.

Vägspärrar har satts upp vid infarterna till de sex samhällena i området, rapporterar AFP:s utsända. Anländande fordon sprejas med desinficeringsmedel och polisen meddelar de som vill åka in i området att de inte kommer att släppas ut igen.

Smittspridaren uppges vara en kvinna som deltagit i en yrkesutbildning i Wuhan i centrala Kina, där virusutbrottet startade. Hon är nu helt frisk, medan tillståndet för de andra fem, däribland en tremånaders bebis, beskrivs som stabilt.

Smittan och beslutet om karantän ställer redan till stora svårigheter invånare i Son Loi, där många försörjer sig som byggarbetare och målare, berättar lokalbon Tran Van Minh.

Nu kan vi inte komma iväg, och även om vi skulle göra det så är vi mindre välkomna bland kunder än tidigare, säger han över telefon till AFP.

Isolering av Son Loi innebär den första masskarantänen på land utanför Kina.

Till havs sitter 3 500 personer fortfarande i karantän på ett kryssningsfartyg i Japan, där över 200 personer bekräftats smittade.

I Kina har omfattande åtgärder vidtagits för att försöka begränsa utbrottet. I den värsta drabbade provinsen Hubei är totalt omkring 56 miljoner människor försatta i karantän.

About Sten

Check Also

Flera döda i explosion i Pakistan

PakistanTT-AFP Minst fyra personer har dödats och flera har skadat i en explosion vid en …