Home / zed / Vittne: Vakten dunkade hans huvud i golvet

Vittne: Vakten dunkade hans huvud i golvet

Den video där en ordningsvakt i Malmö centralstation ses hålla ner en nioårig pojke mot ett stengolv och där pojkens huvud dunkas mot det hårda golvet har väckt starka reaktioner hos allmänheten. Namninsamlingar har startats och protestdemonstrationer planeras att hållas. Samtidigt pågår en debatt om huruvida våldet som ordningsvakten använda var proportionerlig eller olaglig. Dagens Nyheters ledarkrönikör Hanne Kjöller ifrågasätter om att det rör sig om övervåld men hon får mothugg av Jafsko som filmade händelsen och var på plats. I en intervju för AL-TID berättar han om händelsen.

Kan du berätta om det du såg?

– Pojkarna blev rädda för att de är nyanlända här och de hade plankat tåget. Ordningsvakterna kom då och pojkarna blev självklart rädda och ville gå därifrån men vakterna lät inte dom göra det. Det tog inte lång tid innan jag kollar tillbaks och ser att en av pojkarna ligger nere på golvet med vakten sittandes på honom, pojken blev självklart rädd och ville komma loss genom att försöka bita vakten men vakten slog pojkens huvud på golvet, det såg dom flesta där och det hördes faktiskt när huvudet träffade golvet. Om han höll munnen på honom vet jag inte riktigt men han tryckte på hans ansikte mycket hårt mot golvet och pojken grät självklart av smärta och det hörde man. Han kunde inte andas heller några gånger vilket man också hör i videoklippet. Hans kompis försökte hjälpa honom också men han blev puttad och fick sätta sig på en bänk. Jag försökte tala med pojken som låg nere på golvet att han skulle lugna sig och koppla av lite bara men vakterna putta väck mig och det gick inte så bra.

Kände du att vakterna var tvungna att göra som de gjorde?

– Verkligen inte till den graden, hade pojkarna varit vuxna hade det varit en annan femma men dessa pojkar var 9 respektive 12 år.

Hur betedde sig polisen på plats?

– Polisen var garanterat lugnare av sig. De visste hur man hanterade situationen dock inte ordningsvakterna.

Hur tycker du att vakterna kunde gjort?

– Eftersom de är så pass unga så vet jag att de hade kunnat tagit det betydligt lugnare och gripit dom utan att behöva använda övervåld som att till exempel dunka huvudet på golvet och att det behövs en vakt som sitter på magen på pojken och en till vakt på benen är ju överdrivet.

Har du sett något liknande i ditt liv?

– Jag själv har blivit tagen av vakter, även vänner som blivit det. Aldrig har någon vakt använt sån här våld som på videoklippet. Det är första gången jag ser sånt här och det är ganska chockande. Jag har sett berusade människor bli gripna, ingen har blivit behandlad såhär extremt.

Vad tycker du borde hända med vakterna?

– Vakten kan ju först ta och tänka om det var hans son som låg där och två vakter sitter på honom samt den ena dunkar pojkens huvud på golvet, hur skulle det kännas att få höra och se det på ett videoklipp? Jag tycker åtminstone att han verkligen inte borde få jobba som ordningsvakt.

Vad tycker du om det som Dagens Nyheters ledarkrönikör Hanne Kjöller skrev om att det är osäkert om det var övervåld utifrån den video som släppts?

– En film visar kanske mycket men det kan visa mindre också, folk som va på plats vet att det var överdrivet annars hade inte folk ringt in och anmält det. Den som var på plats vet själv hur vakterna var.

Redaktionen

Fotnot: Jafsko heter egentligen något annat

Externa länkar:
Hanne Kjöller: Endimensionellt om väktarfilm

Alhem: ”Inte professionellt”

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …