Home / zed / Antirasismen måste hålla två saker i huvudet samtidigt

Antirasismen måste hålla två saker i huvudet samtidigt

Om detta må ingen tveka. Vi har protesterat. Vi har fört ett himla liv. I ort efter ort har vi funnits där för att vända ryggen mot Jimmie Åkesson. Vi har stått tysta. Vi har skrikit oss hesa. Men gav det någon effekt? Nej, kanske du svarar, det gav ingen effekt. Sverigedemokraterna fördubblade sitt stöd i valet och sitter som vågmästare i varannan svensk kommun.

Det är dags att ompröva våra antirasistiska strategier, kanske du säger. Släppa det där med att träffas på torget och skrika och istället hitta andra sätt att bekämpa rasismen på.

Både ja och nej, skulle jag svara.

Ja, vi behöver nya sätt att arbeta på. Nu när den Sverigedemokratiska väljarkåren är så pass stor behöver vi hitta sätt att prata med dessa personer direkt. Då hjälper det inte med moraliska pekpinnar om att Sverigedemokraterna är rasister. Det har de redan hört.

Vi behöver finnas där de finns och ställa frågan: Vad bekymrar dig? Oro för att mista jobbet? Oro för att inte ha ett jobb? Saknar du ett eget hem? Blir mamma illa behandlad på äldreboendet? Vi behöver söka upp sverigedemokratiska väljare i våra närområden och våra arbetsplatser för att ställa dessa frågor.

Och vi behöver ge svaren. Klasskamp. Att synliggöra det faktum att en lastbilschaufför som heter Nisse har samma intressen av trygga anställningsvillkor som en undersköterska som heter Maryam.

Vi kommer att söka oss till Sverigedemokratiska väljare. Vi kommer att diskutera klass och vi kommer att ge dem verkliga politiska alternativ för förändring – utan att för den skull vika oss en millimeter i vår antirasistiska övertygelse.

Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti och kommer aldrig leverera lösningarna på den oro människor känner. Det kan däremot vi. Med vänsterpolitik kan vi bygga bort bostadsbristen, höja de lägstalönerna, sopa bort möjligheten för företag att utnyttja tillfälliga anställningar, anställa fler undersköterskor i hemtjänsten. Det hade varit lättare med en Socialdemokrati som samarbetar vänsterut.

Men också nej. Vi får inte överge demonstrationerna på gatorna. Att alla protester mot rasismen per automatik har en kontraproduktiv effekt stämmer inte. Då hade det gått bättre för nazistiska Svenskarnas Parti i valet. Nyligen samlades tiotusentals demonstranter över hela landet i protest mot Svenskarnas Parti, ändå fick de inte ett enda mandat i valet.

Däremot kan det mycket möjligt vara så att Sverigedemokraterna på kort sikt gynnats av den martyrposition som de fått. Men då ska vi komma ihåg att våra protester aldrig har haft som avsikt att värva Sverigedemokrater till rätt sida. Avsikten har istället varit att inte normalisera rasismen. Ju fler vända ryggar mot Jimmie Åkesson, ju svårare blir det för politiker på högersidan – men även vänstersidan – att inleda samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är tack vare dessa protester som Sverige inte blivit ett nytt Danmark där makthavare svalt den rasistiska retoriken och bjudit in deras representanter till förhandlingsbordet.

Slutligen. Vi kommer att söka oss till Sverigedemokratiska väljare. Vi kommer att diskutera klass och vi kommer att ge dem verkliga politiska alternativ för förändring – utan att för den skull vika oss en millimeter i vår antirasistiska övertygelse. Men vi kommer också att fortsätta protestera. Vi kommer att fortsätta föra liv av oss. Om detta må ingen tveka.

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …