Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Intensivt arbete efter fyra mord
Den 18-årige mannen bar skyddsväst när han blev träffad av ett skott.

Intensivt arbete efter fyra mord

BrottTT

Tre män, två i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, sitter fortfarande anhållna misstänkta för mordet på 24-åringen i Malmö i torsdags.

Både polisen och Åklagarmyndigheten jobbar intensivt med ärendet, parallellt som utredningen av trippelmordet som skedde i måndags fortsätter.

Just nu jobbar både polisen och Åklagarmyndigheten i Malmö på högvarv med skjutningarna som skett den gångna veckan. Tre män, där två är i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, greps under natten till fredag misstänkta för mord. De sitter nu anhållna och tidsfristen för om de ska häktas eller släppas fria löper ut på måndag klockan 12.00.

Vi jobbar i full fart med anledning av misstankarna mot dem. Jag kommer att fatta något sorts beslut under helgen, säger Jeanette Sprimont som är den åklagare som just nu leder både utredningen för trippelmordet och mordet på 24-åringen.

Efter helgen kommer hon dock att släppa utredningen kring 24-åringen till en annan åklagare, men hon stöttar upp tillfälligt under helgen.

Polisen tog höjd för hämndaktion

Huruvida brotten hänger ihop eller ej är också något som utreds. Aftonbladet har bland annat gått ut med uppgiften att en av de anhållna männen är en av de målsägande som överlevde attacken då tre andra dog i måndags.

Det är spekulationer och det är inget vi ägnar oss åt. Huruvida det är sant eller ej behåller vi för oss själva, det ligger under förundersökningssekretess, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör polisen region Syd.

Att det skulle komma någon form av reaktion efter måndagen hade dock polisen räknat med.

Vi tog ju höjd för hämndaktioner med tanke på råhet och grovhet i sättet man gick till väga. Utredningsarbetet fortgår nu ganska offensivt med flera poliser som arbetar med ärendena. Både utredningsmässigt och genom bland annat kontroller av olika grupper samt synlighet och närvaro på gatorna, säger Ewa-Gun Westford.

Ytterligare en skottlossning under natten

Samtidigt jobbar Åklagarmyndigheten med få fram tillräckligt starkt underlag för att få de tre männen häktade.

Ett antal utredningsåtgärder har vidtagits. Vi har en grupp som arbetar intensivt med förhör, tekniska undersökningar och inhämtning av övriga saker som kan vara av intresse för utredningen. Sedan har vi kontinuerlig kontakt med utredningsledaren, säger Jeanette Sprimont.

Männens försvarsadvokater har under lördagen antingen inte gått att nå, eller så har de inte velat uttala sig kring misstankarna mot deras klienter. Polisen har tidigare sagt att skjutningen på måndagen där tre dog och tre skadades grundar sig i en gängkonflikt. Ingen är ännu gripen i detta ärende.

Det inträffade ytterligare en skjutning i Malmö under natten då en 19-åring blev skjuten i ryggen. Mannen bar dock skyddsväst och klarade sig från skador.

Enligt Aftonbladet ska samma man ha överlevt ett mordförsök för ett drygt år sedan, och även då klarat sig tack vare sin skyddsväst. Polisen bekräftar dock inte dessa uppgifter.

Den 19-åriga mannen har inte velat medverka i någon polisutredning, och det är oklart om denna skjutning har något med tidigare skjutningar att göra.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel ålder på mannen som skjutits i ryggen.

About Sten

Check Also

Fina försommardagar under pingst

VäderTT Hela landet belönas med strålande väder under pingsthelgen. Solen flexar sina strålar både lördag …