Ett hundratal barn som omfattas av LSS har genom åren beviljats plats på kollot. Arkivbild.

Bedrev olagligt kollo för barn – utreds

OmsorgTT

Flera kommuner betalade för att barn med funktionsnedsättningar skulle få plats på det återkommande kollot i Tingsryds kommun. Men ingen kontrollerade att verksamheten faktiskt hade tillstånd. Nu hamnar det olagliga kollot under lupp hos Ivo, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Ett hundratal barn som omfattas av LSS har genom åren beviljats plats på kollot, som drivs av en ideell förening. Dock krävs ett tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för den typen av verksamhet – något föreningen också sökte 2009. Då bedömde länsstyrelsen att verksamheten kunde bedrivas utan tillstånd.

När man fyra år senare ville utöka verksamheten fick man avslag för alla typer av kollon för barn med funktionsnedsättningar. Orsaken? Föreningen bedömdes sakna kompetens för att möta barn med särskilda behov.

Trots det har kollot fortsatt, och kommunerna har betalat. SVT Nyheter Småland har begärt ut fakturor från elva kommuner i södra Sverige som visar att de genom åren beviljat sammanlagt ett hundratal barn kolloplats, till en utbetald summa som uppgår till över en miljon kronor.

I ett mejl till SVT anger föreningen att de uppfattat att man har ett muntligt tillstånd för att bedriva verksamheten. Inspektionen för vård och omsorg har nu startat en utredning av kolloverksamheten.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …