Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Iran slår tillbaka mot nya USA-sanktioner
Demonstranter utanför USA:s ambassad i Teheran protesterar mot de nya sanktioner som USA infört mot Iran.

Iran slår tillbaka mot nya USA-sanktioner

USA/IranTT-AFP

USA återupptar nya, hårdare sanktioner riktade mot den iranska olje- och finanssektorn i vad de kallar de tuffaste sanktionerna någonsin. Irans president Hassan Rohani svarade direkt med att landet kommer att bryta mot åtgärderna.

De nya sanktionerna är ett konkret resultat av den amerikanske presidenten Donald Trumps kontroversiella beslut i maj att överge kärnavtalet med Iran. De kommer direkt att påverka företag från andra länder som gör affärer med Iran. USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftade att sanktionerna börjar gälla midnatt mot måndag. Han kallade dem de tuffaste sanktionerna någonsin och sade även att det han kallar terrorregimen i Teheran måsta ändra sitt sätt.

Irans president Hassan Rohani svarade på åtgärderna i ett tv-sänt tal på måndagen. Han sade då att landet kommer att bryta mot USA:s nya, hårdare sanktioner och fortsätta sälja olja.

Jag tillkännager att vi stolt kommer bryta Amerikas illegala, orättfärdiga sanktioner eftersom de går mot internationella föreskrifter, sade Rohani.

Vi är i ett ekonomiskt krig mot en mobbande stormakt. Jag tror inte att någon i hela USA:s historia har trätt in i Vita huset som är så mycket emot internationella lagar och bestämmelser, sade han och syftade på Donald Trump.

About Sten

Check Also

Astra Zeneca siktar mot två miljarder doser

EkonomiTT-Reuters Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har målet att producera två miljarder vaccindoser mot coronavirus. …