News Oresund

Vad har hänt under Almedalen? AL-TID sammanfattar

Almedalsveckan är nu inne på sin tredje dag. Det kan vara svårt att hänga med i alla utspel och nyheter under denna vecka så AL-TID har sammanfattat de senaste dagarnas rubriker från årets politikervecka.

28 Juni

Rasistattack på S politiker

Dagen innan Almedalsveckan blev den socialdemokratiska riksdagspolitikern Arhe Hamednaca utsatt för ett rasistiskt påhopp då några män ropade rasistiska glåpord mot honom efter att han frågat dem efter vägbeskrivningar.
(Källa: Aftonbladet)

Nazister håller tal i Almedalen

Samma dag höll det nazistiska partiet Svenskarnas parti tal i Almedalen. Manifestationen möttes av ett hundratal motdemonstranter och av att domkyrkan ringde sina klockor i protest.
(Källa: Expressen)

Dror Feiler anklagar polisen för misshandel

Enligt polisen gick motdemonstrationen mot Svenskarnas parti lugnt till men Vänsterpartiets politiker Dror Feiler avlägsnades från platsen av civilklädda poliser. Senare dök bilder upp på sociala medier som visade blåmärken på Dror Feilers hals. Enligt Feiler hade polisen agerat våldsamt mot honom vilket gjort att han valt att anmäla myndigheten.
(Källa: ETC)

29 Juni

Asylstafetten marscherar in i Visby

Asylstafetten som gått hela vägen från Malmö till Almedalen för att pressa politiker att förbättra Sveriges asylpolitik marscherade genom Visby efter att ha vandrat hela vägen från Malmö till Gotland.

Stefan Löfven: Sverige ska vara en feministisk förebild

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven attackerade Moderaternas politik under sitt tal i Almedalen. Han anklagade regeringen för att vara osolidarisk och för att öka avståndet mellan olika grupper i samhället. Löfven pratade också om att han vill att Sverige ska vara en feministisk förebild i världen och att hans parti vill minska barngrupper i förskolan.

30 Juni

Nazister hotade politiker under debatt

Victoria Kawesa (FI) och Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) blev under en pågående debatt hotade av nazister. Debatten handlade om hur rasism och nazister ska bemötas. På plats fanns även representanter från Expo och Svenska kyrkan. Hoten kom i form av tweets när en nazist uppmanade en annan nazist som var på plats att han skulle gå upp på scen och ge debattörerna ” några rediga käftsmällar”. Enligt Moderaten Hanif Bali kommer hoten att anmälas av honom.
(Källa: Aftonbladet)

Löfven vill inte stänga Bromma flygplats

I ett utspel om den pågående debatten om Bromma flygplats deklarerade Socialdemokraternas partiledare att han inte vill stänga Flygplatsen trots att Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Stockholm vill det.
(Källa: Expressen)

Ordbråk mellan Wallenberg och Sjöstedt

Investors ordförande Jakob Wallenberg varnade för Vänsterpartiet och dess förslag att förbjuda vinster i välfärden. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gav svar på tal och kommenterade finansmannens utspel med ”Det är uppenbart att Wallenberg skyddar sina egna vinstpengar”.
(Källa: SVD Näringsliv)

31 Juni

Göran Hägglund vill in i Nato

Kristdemokraternas partiledare vill att Sverige förutsättningslöst prövar ett medlemskap i Nato. Han beskyllde också oppositionen för att vilja genomföra besparingar på försvaret. För andra gången i rad i ett Almedalsutspel pratade KD-ledaren och om Rysslands militära aktiviteter och om behovet av fler äldreboenden.
(Källa SVT)

1 Juli

Centerpartiet vill skära ner 3 miljarder från Arbetsförmedlingens budget

På DN Debatt annonserade Annie Lööf att hennes parti vill skära ner på Arbetsförmedlingens budget med ca 3 miljarder. Hon vill även skrota fas 3 och låta privata arbetsförmedlare ta hand om arbetslösa med införandet av en så kallad jobbfixarpeng. Partiet vill även införa lärlingsutbildningar med betald lön, använda folkhögskolor för gymnasieutbildning och ändra turordningsregler i arbetsmarknaden.
(Källa: DN Debatt)

SD ledningen höll tyst om kandidat med brottslig bakgrund

SD-politikern Michael Rosenbergs som även är ordförande för partiets valberedning och har hand om att sålla bort olämpliga kandidater hade ljugit om sin kriminella bakgrund. På en så kallad Vandelförsäkran kryssade han för att han aldrig begått något brott trots att han avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för grov stöld och bedrägeri. Trots att partiet blivit varnat för hans brottslighet av SD:s syddistrikt och trots att partisekreteraren Brjörn Söder visste att han hade ett brottsligt förflutet skrev Söder under Michael Rosenbergs Vandelsförsäkring om att han inte var straffad.
(Källa: DN, Helsingborgs Dagblad)

Sifo: SD det mest ogillade partiet i Sverige

Sifo har gjort en undersökning där de frågat väljarkåren vad de känner inför de olika politiska partierna. De som deltog i undersökningen har fått svara på frågan: ”Kan du säga vad du känner för de olika politiska partierna? Tänk på allt du hört om partierna och hur bra de är som regeringsparti.”

Det partiet som är minst omtyckt blev Sverigedemokraterna som hela 73 procent av väljarkåren tyckte illa om. Partiet följdes av Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna hamnar på tredje plats.
(Källa: Svd)

SD vill ta bort pensionärsskatten med ny bankskatt och minskad asylinvandring.

Sverigedemokraterna vill slopa pensionärsskatten. Det är partiets viktigaste vallöfte och ska finansieras med bland annat genom att en ny skatt införs för storbanker och minskning av asyl- och anhöriginvandring. I samband med utspelet deklarerade Jimmie Åkesson att han inte är feminist men att han är för jämställdhet. Även Socialdemokraterna vill införa en ny bankskatt för att finansiera sitt maxtak för förskolegrupper.
(Källa: DI, SVD)

Redaktionen
Foto: News Oresund

About Sten

Check Also

Advent utmaning för kyrkan i coronatider

CoronavirusetTT Körsång, stort luciafirande och samling vid krubban. Adventstiden brukar vara en hektisk tid i …