Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Guaidó – från doldis till utropad president
Juan Guaidó talar inför sina anhängare på lördagen. Till vänster syns hans fru Fabiana Rosales, som också är politiskt engagerad.

Guaidó – från doldis till utropad president

VenezuelaTT

Fram till nyligen var Juan Guaidó ett relativt okänt namn.

Nu är den 35-årige ingenjören och självutnämnde presidenten det största hotet mot Nicolás Maduros auktoritära regim i Venezuela.

Inför tiotusentals venezuelaner utropade han sig i förra veckan till landets tillfällige president.

Jag svär att ta över all presidentskapets makt för att säkerställa ett slut på maktmissbruket, sade Juan Guaidó inför en jublande folkmassa i huvudstaden Caracas.

Det är med hänvisning till grundlagen som han som ledare för den folkvalda nationalförsamlingen kunde utropa sig till president.

Enligt grundlagen kan nationalförsamlingens talman ta över makten om det finns ett maktvakuum i landet – och då nationalförsamlingen slagit fast att förra årets val var riggat så anser Guaidó att president Maduros andra mandatperiod utgör ett sådant vakuum.

Begåvad koalitionsbyggare

Men vem är denne utmanare om makten?

För bara några månader sedan var Juan Guaidó ett relativt okänt namn, som verkat i skuggan av mer seniora oppositionsledare.

Men då många av dem blivit fängslade, tvingade i exil eller förbjudna att delta i politiken har han nu mer eller mindre blivit pressad att träda fram, enligt nyhetsbyrån AFP.

Guaidó har tidigare inte varit känd för att vara någon större talare, men anses vara en begåvad koalitionsbyggare – något som Venezuelas delade och oorganiserade opposition behöver, förklarar den 32-årige partikamraten Juan Andres Mejia.

En av hans största styrkor är att hålla ihop laget. Han förstår de olika positioner och gör allt i sin makt för att föra dem samman, säger han till AFP.

Guaidó växte upp i kuststaden La Guaira, i en av landets fattigaste delstater Vargas, och började engagera sig politiskt redan i ung ålder.

När Maduros företrädare Hugo Chávez tog makten 1999 drabbades Vargas av ett kraftigt jordskred. Tiotusentals människor omkom och det sägs att regeringens ineffektiva respons var det som drog den då 15-årige Guaidó in i politiken, rapporterar BBC News.

Grundare av Folkets vilja

Som ingenjörsstudent organiserade han flera studentuppror, bland annat mot Chávez försök att göra ändringar i grundlagen och kontrollera oberoende medier.

År 2009 var han med och grundande det socialdemokratiskt orienterade partiet Folkets vilja, tillsammans med den tidigare partiledare Leopoldo López, som sedan några år tillbaka sitter i husarrest.

Guaidó är en frisk fläkt som betraktas som en man av konsensus av moderata politiker, och som respekteras av radikala för att ha deltagit i protesterna, säger Diego Moya-Ocampos, Latinamerikaanalytiker vid London-baserade IHS Markit consultants, till AFP.

About Sten

Check Also

Sköts vid inspelning av rapvideo – två åtalas

BrottTT I december i fjol blev en ung kvinna skjuten på Ingarö i Värmdö. Hon …