Home / Ekonomi / Arbete / Ap: Norsk sjökabel till Skottland i farozonen
En eventuell anslutning till EU:s nya energiavtal har vållat ett politiskt storbråk i Norge. På bilden Espen Barth Eide, Arbeiderpartiet. Arkivbild.

Ap: Norsk sjökabel till Skottland i farozonen

NorgeTT-Reuters

Planerna på en sjökabel mellan Norge och Skottland riskerar att skrotas om Norge ansluter sig till EU:s senaste energilagstiftning, varnar ordföranden för norska stortingets energiutskott. Om projektet för två miljarder euro blir verklighet, måste kabeln i så fall överföras till statliga norska Statnett, hävdar Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet).

Självklart innebär det inte att den automatiskt kommer att byggas. Den kommer att omvärderas, säger Eide.

Regeringen behöver Arbeiderpartiets stöd för att få igenom en anslutning till avtalen hos EU:s energibyrå Acer, vars syfte är att reglera villkoren inom gas- och elmarknaden. Motståndare i Norge fruktar att det ska leda till högre elpriser, vilket i sin tur hotar jobben.

Statsminister Erna Solberg ((Høyre) har sagt att kabeln kommer att byggas. Stortinget kommer att rösta om Acer-avtalet på torsdag.

Den 655 kilometer långa sjökabeln Northconnect är tänkt att gå från norska Simadalen till Long Haven Bay i Skottland. Projektet drivs nu av norska Agder Energy, Lyse, E-CO och svenska Vattenfall.

About Sten

Check Also

Misstänkt mord i Upplands-Bro

BrottTT En person har hittats död i Kungsängen i Upplands-Bro kommun nordväst om Stockholm under …