Home / Utrikes / Asien / Virussmitta upptäckt i flera nya länder
Desinfektionsmedel sprejas i en gymnastiksal i Seoul i Sydkorea.

Virussmitta upptäckt i flera nya länder

CoronavirusTT

Antalet nya fall av coronavirus ökar snabbare utanför Kina än inom landet.

Flera länder, däribland Norge, har konstaterat sina första sjukdomsfall. Det första sydamerikanska fallet har bekräftats i Brasilien.

EU manar till höjd beredskap.

Vi är fortfarande i begränsningsfasen inom EU, det är viktigt att understryka det, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Men med tanke på hur snabbt situationen kan förändras, måste våra hälsomyndigheter inom EU vara redo att hantera ett ökat antal personer smittade.

Uttalandena görs efter ett möte i Rom med Italiens hälsominister Roberto Speranza och representanter för WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa. Under onsdagen meddelade myndigheterna att en tolfte person, en 69-årig man, avlidit efter att ha smittats av viruset. Antalet smittade i landet är uppe i över 370, en ökning med drygt 50 fall från dagen före.

Två döda i Frankrike

Flera fall som upptäckts i andra europeiska länder rör personer som nyligen besökt de värst drabbade områdena i norra Italien. Det gäller bland annat Grekland, som under onsdagen rapporterade sitt första fall av smittan. En finländsk kvinna som varit i Italien har också smittats uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för Svenska Yle. Det är det andra fallet som registreras i Finland.

Även i Nordmakedonien har en person som besökt Italien insjuknat i covid-19, som virussjukdomen kallas.

I Frankrike har totalt 17 personer insjuknat. Natten till onsdagen blev en 60-årig lärare den första franska medborgaren att avlida i utbrottet. Det är det andra virusrelaterade dödsfallet i landet sedan en 80-årig kinesisk turist avled i mitten av februari.

EU-kommissionen vill samordna åtgärderna mot viruset inom unionen, säger Stella Kyriakides. Medlemsländerna ombeds att se över sina rutiner och därefter informera EU om sina planer.

Situationen är bekymmersam, men vi ska inte få panik. Vi måste också vara vaksamma mot felaktig information och desinformation.

Ännu inte pandemi

Kina, där utbrottet startade, är fortfarande överlägset värst drabbat med omkring 78 200 av totalt närmare 82 000 fall i världen och över 2 700 dödsfall.

Men antalet nya fall minskar i landet – och ökar nu för första gången snabbare i resten av världen, där antalet nya fall under tisdagen var 427 jämfört med 411 i Kina.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus uttrycker oro för den snabba ökningen i vissa länder. Men ännu rör det sig inte om någon pandemi, anser han.

Vi bör inte vara för ivriga med att klassa detta som en pandemi, säger han.

Vi befinner oss i en kamp som kan vinnas om vi gör rätt saker, fortsätter han, men tillägger att alla länder ändå måste förbereda sig på risken för en pandemi.

Nya misstänkta fartygsfall

Totalt har omkring 50 personer utanför Kina avlidit i virusutbrottet. De flesta av dessa dödsfall har konstaterats i Iran, där 19 människor avlidit. I grannlandet Kuwait har totalt 25 fall av smittan registrerats. Flera av de smittade har varit i Iran enligt Kuwaits hälsodepartement.

Även i Sydkorea har antalet smittade ökat de senaste dagarna. Ytterligare 169 personer har bekräftats smittade, vilket gör att över 1 200 personer har smittats i landet.

I Brasilien bekräftades det första sydamerikanska fallet av coronaviruset på onsdagen. Den 61-årige man som smittats återvände för några dagar sedan från en Italienresa, uppger hälsominister Luiz Henrique Mandetta enligt Reuters.

I Norge har en person som besökt Kina konstaterats bära på viruset. Det är det första bekräftade fallet i landet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Personen befinner sig nu i karantän i hemmet, säger Line Vold vid Folkehelseinstituttet.

Från Japan rapporteras att ett tiotal passagerare från kryssningsfartyget Diamond Princess som tidigare testats negativt har uppvisat symtom för viruset. 45 personer som uppvisat symtom har ombetts att gå och testa sig hos en läkare, säger Japans hälsominister Katsunobu Kato.

Japan har mötts av hård kritik efter sin hantering av situationen på kryssningsfartyget, särskilt efter att det framgått att passagerare som först testats negativt för viruset och tillåtits lämna fartyget senare visat sig vara smittade.

Algeriet meddelade på tisdagskvällen att man fått sitt första fall, en italiensk man som reste dit den 17 februari och som nu hålls i karantän.

Även Pakistan och Georgien har meddelat sina första fall av smittan.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …